Meedoen
Waarom meedoen?
Het Programma Toekomstbestendige Nazorg helpt initiatiefnemers hun nazorg op een verantwoorde manier af te bouwen of hun locatie beter te benutten. Zij doet dit door samen met probleemeigenaren nieuwe kennis en methoden te ontwikkelen en door het delen van kennis en ervaring. Hieronder lees je hoe.
Ontwikkelen van kennis en methoden
Nieuwe methoden en technologieën kunnen afbouw en opwaardering van nazorglocaties versnellen. Daarom werkt het Programma Toekomstbestendige Nazorg nauw samen met twee onderzoeksprogramma’s. Kennis en ervaringen worden met elkaar en met het netwerk gedeeld.
RAAK – Regionale actie en aandacht voor kenniscirculatie
Dit onderzoeksprogramma ontwikkelt werkwijzen die locatie-eigenaren, bodemprofessionals en gebiedsontwikkelaars helpen om nazorglocaties succesvol te ontwikkelen en zo bij te dragen aan urgente maatschappelijke opgaven, zoals duurzame energietransitie, klimaatadaptatie en woningbouw.
Dit onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd door Saxion. Wil je meer informatie hierover? Lees hierover dan meer of neem contact op met Lianne te Winkel (l.tewinkel@saxion.nl).
TKI – Topconsortia voor Kennis en Innovatie
Dit onderzoeksprogramma heeft als doel technologie te ontwikkelen voor duurzaam hergebruik van verontreinigde locaties. Om dat te bereiken, worden mogelijkheden voor afbouw van nazorgmaatregelen onderzocht door het testen van innovatieve veelal op natuurlijke processen gestoelde ingrepen, zodanig dat in combinatie met klimaatadaptatie weer ruimtelijke ontwikkeling op de locaties kan plaatsvinden.
Dit onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd door Deltares. Wil je meer informatie hierover? Lees hierover dan meer of neem contact op met Nanne Hoekstra (Hoekstra@deltares.nl).
Locatiescan
Om als probleemeigenaar te onderzoeken of afbouw van nazorg voor jouw locatie interessant is, kun je een gratis ‘locatiescan’ laten uitvoeren. De scan wordt uitgevoerd op basis van de ‘schijf van vijf’. Beoordeling van een groep locaties behoort tot de mogelijkheden. Met de locatiescan worden mogelijkheden én knelpunten voor afbouw en opwaardering inzichtelijk gemaakt. Probleemeigenaren krijgen een advies over te ondernemen vervolgstappen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar zelf.